Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/uov/public_html/salatka.com.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Jak podać sałatkę jarzynową? krok po kroku

Pomysły na udekorowanie sałatki jarzynowej

Można śmiało powiedzieć, że jest najczęściej przygotowywaną sałatką w Polsce, przez wielu uznawaną za tradycyjną. Znają ją wszyscy, więc nikogo nie zaskoczy jej obecność na stole. Chyba, że udekorujemy ją tak, że wyda się potrawą wyjątkową i wartą natychmiastowego spróbowania. Na nic zda się jednak każda ozdoba, jeśli sałatkę podamy w brzydkim naczyniu. Po pierwsze więc postarajmy się, aby danie trafiło na stół w ładnej, gustownej salaterce, na przykład ozdobionej żywymi kwiatami. Dopiero teraz można przystąpić do dekorowania. Nie jest to ani trudne, ani pracochłonne, nie zajmuje też dużo czasu.

Do dekoracji możemy użyć zieleniny, kawałków warzyw, choćby tych, które zostały nam po przyrządzaniu sałatki, czy jajek. Właściwie wszystko, czego smak pasuje do smaku sałatki, może być wykorzystane. Ważne, żeby było świeże, kolorowe, wyglądało apetycznie i zachęcało do skosztowania.

Najprostszym i najszybszym sposobem dekoracji sałatki jest posypanie jej drobno posiekanym koperkiem, pietruszką, szczypiorkiem lub cebulką. Jeżeli miska z sałatką jest duża, posiekaną zieleninę można rozsypać w taki sposób, żeby stworzyć kształt pajęczyny, spirali czy kręgów różnej wielkości. Można też wykorzystać najmniejsze listki sałaty i ułożyć je na środku potrawy. Równie dobrze do dekoracji nadadzą się całe gałązki koperku lub natki pietruszki. Tego typu dekoracje będą widoczne na potrawie nawet wtedy, gdy ktoś poczęstuje się sałatką.

Ciekawym pomysłem na przyozdobienie sałatki jarzynowej są wszelkiego rodzaju rozetki i  kompozycje kwiatowe z warzyw. Można na przykład pokroić na paski zieloną paprykę i ułożyć je na kształt ramion ośmiornicy, w środek wkładając pomidorka koktajlowego albo kawałek żółtej lub czerwonej papryki. Podobny efekt otrzymamy zamieniając paprykę na kawałki marchewki.

Jeżeli mamy ochotę udekorować naszą sałatkę jajkami, wystarczy, że przekroimy je na połówki lub ósemki i ułożymy na potrawie. Żółty i biały kolor jajek fantastycznie komponuje się z zielonym, dlatego obowiązkowo posypmy dekorację z jajek dużą ilością koperku, a jeszcze lepiej szczypiorku.

Innym, równie popularnym sposobem przyozdabiania sałatki warzywnej jest posypanie jej warzywami konserwowymi: groszkiem i kukurydzą. Wykorzystując te dwa warzywa można zrobić kolorową obręcz wokół salaterki lub pokryć całą powierzchnię sałatki na przemian to jednym to drugim składnikiem.

Dla ceniących minimalizm ciekawą propozycją będzie dekoracja z trzech krążków czerwonej cebuli, pora lub marchewki ułożone na środku w taki sposób, żeby jeden położony był częściowo na drugim.