Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/uov/public_html/salatka.com.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Dekoracje z sera i szynki krok po kroku

Ozdabianie półmisków wędlinami i serami

Półmisek wędlin i serów zwykle dekoruje się warzywami. A czy wędlina i ser mogą być ozdobami? Oczywiście, że tak. I to przy minimalnym nakładzie pracy. Zwłaszcza, gdy ozdobić trzeba salaterkę pomidora z cebulką lub półmisek galaretki wieprzowej.

Już zwinięcie w zgrabny rulonik cienkiego plasterka żółtego sera i przewiązanie go kilkoma piórkami szczypiorku to łatwa, a zarazem elegancka ozdoba talerza czy półmiska. Ciekawie wygląda także kratka utworzona z serowych paseczków. Żółty ser daje możliwość dekoracji na bardzo wiele sposobów. Dzięki temu, że jest miękki a jednocześnie zachowuje kształt, można z niego wycinać różnorakie formy, począwszy od figur geometrycznych, poprzez listki i kwiatki, zygzaki, fale a na rybkach kończąc. Ciekawy efekt otrzymamy zwłaszcza wtedy, kiedy do wycinania użyjemy radełka do krojenia pizzy. Kiedy dziury w serze wypełnimy keczupem, otrzymamy dekorację dwukolorową. Do ozdabiania możemy także użyć startego sera.

Zarówno potrawy, jak i półmiski można ozdobić twarożkiem. Dzięki dodaniu do niego papryki w proszku, kurkumy, szafranu lub mielonego kminku zyskujemy kolorową masę, z której za pomocą szprycy cukierniczej możemy tworzyć rozetki, wstążki i gwiazdki. Takie ozdoby najlepiej przed użyciem dobrze schłodzić w lodówce. Żeby się nie zmarnowały, po imprezie wystarczy rozsmarować je na chlebie i zjeść.

Jeżeli chcemy wykonać ciekawa dekorację, możemy wykorzystać w tym celu wędliny. Najlepiej sprawdzi się w takiej sytuacji szynka. Cienkie plasterki możemy delikatnie pozwijać na brzegach i połączyć w taki sposób, żeby otrzymać różę. Mniej pracy i czasu potrzeba na stworzenie kwiatka z plasterków zwiniętych w ruloniki i związanych bawełnianą nitką. Jeżeli ruloniki zwiniemy tak, aby ich jedna strona była szersza od drugiej, możemy powstały otwór wypełnić pastą rybną, jajeczną lub po prostu majonezem lub keczupem. Do otworu można też wsadzić zieleninę lub malutkie listki sałaty. Podobnie jak żółty ser, zwiniętą szynkę możemy związać szczypiorkiem. Innym, ciekawym pomysłem jest zrolowanie szynki na kształt koreczków z matiasów i wypełnienie ich na przykład ozdobą wykonaną carvingiem. Koreczki można ułożyć po trzy na przeciwległych bokach naczynia i dekoracja gotowa.

Jeżeli zamiast szynki wolimy wykorzystać kiełbasę, wybierzmy taką, która łatwo się kroi i nie jest zbyt gruba. Jej plasterki ułożone wokół półmiska lub miski z potrawą tak, aby jeden leżał częściowo na kolejnym to kolejny, sprawdzony pomysł na dekorację. Zadbajmy tylko o to, aby wędlina była chuda, a więc nie miała nieapetycznych kawałków tłuszczu.