Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/uov/public_html/salatka.com.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Pomysł na owocowy bukiet krok po kroku

Jak zrobić bukiet z warzyw lub owoców?

Niezależnie od tego, czy patrzy się na bukiet z warzyw czy na bukiet z owoców, pierwsze wrażenie zazwyczaj jest takie samo. Mianowicie, że jest to coś naprawdę ładnego, ale na pewno trudnego do wykonania. Nic bardziej mylnego. Owocową lub warzywną kompozycję może zrobić każdy. To nic innego jak owoce, całe lub w kawałkach, umiejętnie powbijane na patyczki i związane w zgrabną całość. Aby własnoręcznie przygotować ozdobę, o której na pewno nie można powiedzieć, że jest banalna, wystarczy wiedzieć, jak się ją tworzy krok po kroku. Taki warzywny lub owocowy bukiet to także pomysł na zdrowy, witaminowy prezent, zwłaszcza dla wegetarianina lub osoby na diecie.

Przed rozpoczęciem pracy należy zgromadzić wszystkie potrzebne narzędzia. Materiały, a więc warzywa lub owoce, dobiera się w zależności od tego, jak okazały bukiet chcemy wykonać. Będziemy potrzebować ostrego noża i patyczków do szaszłyków. Warzywa dają jeszcze więcej możliwości niż owoce. Bukiet warzywny dłużej da się przechowywać, więcej w nim zieleni. Jego elementy można wykorzystać jako warzywne ozdoby potraw.

Bukiet z owoców krok po kroku:

Tniemy ananasa na plastry centymetrowej grubości. Z każdego plastra wycinamy kształt kwiatka. Jego płatki mogą mieć kształt trójkątów (wersja łatwiejsza) lub półokręgów (wersja trochę trudniejsza). Jeżeli kwiatki są spore, ich środek mogą stanowić truskawki, jeżeli są mniejsze, środek zróbmy z wiśni, czereśni lub borówki. Na takiej samej zasadzie można zrobić duże kwiatki z plastrów arbuza ze środkiem z plasterków kiwi. Obydwa kawałki kwiatka nabijamy na patyczki. Kolejnym elementem bukietu są ozdoby utworzone z ciemnych winogron wbitych po pięć na patyczki. Do kompozycji nadadzą się także powbijane na patyczki ćwiartki jabłka lub pomarańczy. Za pomocą radełka do porcjowania pizzy możemy wyciąć listki z zielonej części arbuza. Je również nadziewamy na patyczki. Teraz wystarczy wszystkie elementy bukietu wbić do połowy arbuza, którą chowamy w doniczce lub wiklinowym koszyku. Bukiet przechowujemy w lodówce.

Bukiet z warzyw krok po kroku:

Zamiast arbuza potrzebujemy dyni. To do niej będziemy wbijać osadzone na patyczkach elementy kompozycji. W pierwszej kolejności są to różyczki brokułu i kalafiora. Kwiaty, podobnie jak z ananasa, wycinamy z marchewki (mniejsze) lub cukinii (większe). Ich środki stanowią ziarnka groszku, kukurydzy lub rzodkiewki.  Kawałki jabłka lub pomarańczy z bukietu owocowego zastępujemy kawałkami różnokolorowej papryki, winogrona pomidorkami koktajlowymi różnej wielkości. Liście w bukiecie to po prostu liście dowolnego gatunku sałaty.