Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/uov/public_html/salatka.com.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Muchmorki z jajek, różyczki z marchewki i buraka krok po kroku

Instrukcja robienia grzybka z jajek, kwiatków z marchewki, różyczki z buraka

Chociaż właściwie wszystkie warzywa w jakiś sposób można wykorzystać do zdobienia, niektóre z nich nadają się do tego bardziej niż inne. Po prostu są dostępne przez cały rok, tanie i, co najważniejsze, struktura ich miąższu sprawia, że dekoracja się nie rozlatuje, nawet przy przenoszeniu. Do takich warzyw należy marchewka i burak.

Zdecydowanie najpopularniejszym kwiatem tworzonym z warzywa jest róża. Często wykonuje się ją z marchewki, ale jeśli wolimy kwiat w kolorze zbliżonym do czerwonej róży, do jego stworzenia użyjmy buraka. Niezbędny będzie bardzo ostry nożyk. Buraka myjemy i obieramy ze skóry. Następnie kroimy na bardzo cienkie plasterki. Obficie posypujemy je solą i odstawiamy na pięć minut. Sól sprawi, że plasterki staną się miękkie i łatwiej będzie je modelować. Jednocześnie nie będą rozpadać się na kawałki, co może się zdarzyć przy próbie wykorzystania buraka gotowanego. Innym sposobem zmiękczenia plasterków jest ich kilkunastosekundowe zanurzenie we wrzątku. Pamiętajmy, żeby wszystkie kawałki buraka dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, czy to zmiękczamy je za pomocą soli czy w gorącej wodzie. Różę z buraka robi się śmiesznie łatwo i szybko. Plasterki (około dziesięciu) układamy na stole w linii prostej tak, żeby jeden troszkę zachodził na drugi. Następnie zwijamy je w rulonik i z jednej strony wyrównujemy, żeby buraczana róża bez problemu stała. Jeżeli delikatnie odchylimy zewnętrzne płatki, otrzymamy różę w pełnym rozkwicie. W ten sam sposób zrobimy różę z ogórka czy marchewki.

Z tego ostatniego warzywa można stworzyć także inne ozdoby kwiatowe. Marchewkowe kwiatki są świetnym uzupełnieniem dekoracji z buraka, stanowią też ozdobę same w sobie, zwłaszcza z listkami z pietruszki lub lubczyku. Marchewkę obieramy i skrawamy tak, żeby uzyskać kształt prostopadłościanu. Nacinamy jego krawędzie, tworząc cztery pierwsze płatki. W ten sposób w środku powstanie mniejszy kwadrat, który nacinamy jak poprzednio. Resztę warzywa usuwamy.

Nie tylko warzywa nadają do dekorowania. Również z jajek można wyczarować ciekawe ozdoby. Grzybek z jajka, na przykład, to propozycja ozdobienia potrawy, która powinna przypaść do gustu zwłaszcza dzieciom. Najłatwiej jest zrobić muchomorka. Jajko gotujemy na twardo i obieramy. Odcinamy czubek i podstawę tak, aby utworzyć stabilny trzon grzyba. Kapelusz robimy z małego pomidora, a kropki na nim z majonezu. Jeżeli wolimy borowiki, połówki jajek musimy namoczyć w wywarze z czarnej herbaty. Zyskają wtedy piękny, brązowy kolor. Na trawie z rzeżuchy są ciekawą ozdobą potrawy wielkanocnej.