Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/uov/public_html/salatka.com.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Zdobienie jedzenia żywymi kwiatami krok po kroku

Dekorowanie salaterek żywymi kwiatami

Piękna dekoracja potrawy, zwłaszcza wszelkiego typu sałatek, to na pewno wielka zachęta do ich skosztowania. Niemniej jednak warto również zatroszczyć się o gustowne ozdobienie salaterek i półmisków, na których dania będą podane. Aby całokształt naszej pracy był zadowalający, dekoracja samych potraw i dekoracja naczyń muszą ze sobą współgrać i tworzyć estetyczną całość.

Ponieważ najczęściej dania dekoruje się warzywami lub owocami, dobrym pomysłem na dekorację salaterek jest użycie kwiatów. Ich bogata gama kolorystyczna i wielorakie kształty płatków to gwarancja, że do każdego dania znajdziemy dekorację po prostu idealną. Żywe kwiaty jako ozdoba to oznaka elegancji i wrażliwości na piękno natury. Można je wykorzystać w całości lub, zwłaszcza w przypadku dużych roślin, do ozdabiania użyć tylko płatków. Jedno jest pewne, kwiatowa dekoracja jest delikatna i subtelna, przez co dana potrawa a i cały stół na pewno zyskają na wyglądzie i wszystkim się spodobają.

Aby kwiatowa dekoracja półmisków i salaterek zachwyciła gości, musi spełniać kilka warunków. Po pierwsze trzeba wybrać kwiaty, co do których mamy pewność, że nie wpłyną negatywnie na zdrowie częstujących się potrawą biesiadników. Najlepiej wybrać kwiaty jadalne. Są to na przykład: nagietek lekarski, goździk ogrodowy, rumianek, szczypiorek, stokrotka, mniszek lekarski, liliowiec, mieczyk, hibiskus zwany też różą chińską, niecierpek, bratek, kwiat bzu, aksamitka, nasturcja, fiołek trójbarwny, róża, szałwia, słonecznik, tulipan i fiołek. Jeżeli chcemy udekorować salaterkę innym niż wymienione kwiatem, lepiej upewnijmy się, że dana roślina nie wydzielana niebezpiecznych dla człowieka substancji.

Jakikolwiek kwiat wybierzemy, musimy pamiętać, że to nie on jest najważniejszy na półmisku. Nie może zatem utrudniać nabierania porcji potrawy lub spadać z naczynia podczas jego przenoszenia. Lepiej też nie przesadzać z ilością kwiatów. Na ich większą liczbę można sobie pozwolić tylko wtedy, kiedy rośliny są małe a salaterka czy półmisek duże. Jeżeli zamierzamy ozdobić kwiatami kilka naczyń, zdecydujmy się na jeden lub dwa określone gatunki. Zbyt duża różnorodność roślin wprowadza chaos i nie sprzyja elegancji. Aby skomponować przyjemną dla oka całość, kwiaty można po dwa lub trzy ułożyć również na stole, na przykład między półmiskami.

Kolory kwiatów do dekoracji powinny odcinać się na tle salaterki ale jednocześnie współgrać z kolorem potrawy, zastawy a nawet obrusa. Gdy salaterki udekorowane są kwiatami, niech stół będzie udekorowany bukietem z warzyw lub owoców, a nie kwiatów.