Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/uov/public_html/salatka.com.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Ozdabianie potraw świątecznych krok po kroku

Dekorowanie potraw na Boże Narodzenie i Wielkanoc

Jeżeli szukamy informacji o dekoracji potraw, to znaczy, że chcemy, aby to, co podamy na stół, cieszyło nie tylko nasze kubki smakowe, ale też oczy. Z pewnością zależy nam na tym przez cały rok, ale w sposób szczególny w Boże Narodzenie i Wielkanoc. To wtedy wszystkie potrawy powinny wyglądać i smakować wyjątkowo.

Ponieważ święta Bożego Narodzenia przypadają w zimie i trudno w tym czasie o tak  duży wybór świeżych produktów do dekorowania jaki jest w lecie, w głównej mierze półmiski i potrawy ozdabia się wędliną i serem. A sposobów jest znacznie więcej. Na jakąkolwiek dekorację byśmy się nie zdecydowali, warto zadbać o ozdoby chociaż w niewielkim stopniu nawiązujące do świątecznego okresu.

Jeżeli chodzi o wszelkiego rodzaju potrawy na słono i pikantnie, to możemy je ślicznie udekorować bałwankami z jajka. Wystarczy, że do obranego jajka na twardo za pomocą wykałaczki przytwierdzimy głowę z pomidorka koktajlowego i czapkę z połowy czarnej oliwki, a guziczki zrobimy z ziarenek czarnego pieprzu. Niezbyt duże pomidory, koniecznie z szypułką, można obkroić tak, aby powstał sześcian. Otrzymany kształt to nic innego jak prezent z zieloną kokardką. Ozdobę potrawy bożonarodzeniowej można też wykonać z masła. Z dobrze schłodzonych maślanych plastrów kilkumilimetrowej grubości wycinamy za pomocą foremek do ciastek gwiazdki, dzwonki, aniołki czy choinki i układamy je na potrawie. Aby nie przesadzić z dekoracją, najlepiej wybrać jeden motyw, ale w kilku rozmiarach. Skojarzenie z bańkami na choince mogą nasunąć plasterki cebuli obtoczone w papryce w proszku lub w ziołach. Z powodzenie można też wykorzystać anyż gwiazdkowy.

Wielkanoc natomiast to czas nowego życia, a więc wszystkie ozdoby potraw tego okresu powinny być kolorowe i kojarzyć się nie tylko ze świętami, ale także z wiosną. Dekoracją-potrawą mogą być jajka faszerowane, w których farsz nałożony jest szprycą z dekoracyjną końcówką. Ciekawie na potrawie wyglądają rozetki z jajek oraz plasterki jajka z położonymi na nich plasterkami pomidora, ogórka lub rzodkiewki. Inną dekoracją z jajek są kojarzące się z Wielkanocą kurczaczki. Wystarczy, że w ugotowanym na twardo i obranym jajku zrobimy małe dziurki i wbijemy w nie ziarenka pieprzu imitujące oczy oraz kawałek papryki imitujący dzióbek. Taki kurczak ładnie się prezentuje na rzeżusze lub listku sałaty. Tydzień przed świętami można zacząć przygotowywać dekorację z rzeżuchy. Z waty tworzymy długi wałeczek, zwilżamy go wodą i siejemy na nim rzeżuchę. Kiedy urośnie, wałeczek układamy naokoło półmiska z potrawą i oryginalna dekoracja potrawy gotowa.