Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/uov/public_html/salatka.com.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Łatwe rzeźby z owoców krok po kroku

Kreatywny carving

Wszelkiego rodzaju potrawy można dekorować wykorzystując sztukę rzeźbienia w warzywach, a częściej w owocach. Sztuka ta zwana jest carvingiem. Taki sposób dekorowania jest oczywiście trudniejszy od wykonania dekoracji z kawałków warzyw czy skórek owoców. Trudniejszy nie oznacza jednak, że nie można się tego nauczyć, a już na pewno, że nie można spróbować swoich sił na łatwych przykładach, choćby na ozdobach z rzodkiewki lub pomidora.

Zanim przystąpimy do działania, najlepiej zaopatrzyć się w zestaw specjalistycznych noży, który pozwala na precyzyjne cięcia. Na początku trzeba będzie poświęcić kilka warzyw i owoców na naukę. Nie spodziewajmy się, że od razu to, co stworzymy będzie idealne. Ozdoby, których zdjęcia zamieszczone są w interncie, powstają po wielu ćwiczeniach i próbach.

Zacznijmy od liścia z marchewki. Potrzebujemy grubą, koniecznie świeżą marchewkę. Tniemy ją wzdłuż na około trzymilimetrowe plastry. Następnie z każdego plastra wycinamy kształt liścia. Po oby stronach powstałego kształtu wycinamy trójkąciki, tworząc w ten sposób ząbki na liściu. Następnie wycinamy kształt nerwu biegnącego wzdłuż listka i biegnącego od niego nerwy do ząbków.

Łatwy do zrobienia jest również łabędź z jabłka. Pierwszym krokiem jest przecięcie jabłka na dwie części, z których jedna stanowi dwie trzecia owocu. To właśnie z niej powstanie kadłub i skrzydła ptaka. Jabłko stawiamy na płaskim boku i robimy pionowe nacięcie, mniej więcej do dwóch trzecich wysokości. Następnie wykonujemy cięcie poziome do momentu, kiedy nóż dosięgnie poprzedniego cięcia. Wycięty w ten sposób kawałek jabłka nacinamy jeszcze raz według powyższych wskazówek. Identycznie postępujemy w kolejnym powstałym w ten sposób kawałkiem jabłka. Wszystkie wycięte kawałki jabłka wkładamy na pierwotne miejsce a następnie przesuwamy w jedną stronę, tworząc skrzydło. Identycznie tworzymy drugie skrzydło ptaka. Z pozostałej części jabłka wycinamy szyję i głowę łabędzia, umieszczamy je w kawałku jabłka ze skrzydłami. Oko może powstać z kawałka skórki owocu.

Kolejną propozycją prostego carvingu jest koszyk na owoce z arbuza. Na początku owoc ścinamy trochę z jednej strony, żeby był bardziej stabilny. Następnie wykonujemy dwa pionowe nacięcia tworzące uchwyt kosza. Cięcia wykonujemy do połowy arbuza. Muszą być tak głębokie, żeby była przecięta cała skóra owocu. Kolej na poziome cięcie wokół arbuza, które oddzieli przyszły koszyk od niepotrzebnej części owocu. Aby koszyk był bardziej dekoracyjny, cięcie może być ząbkowane. Po usunięciu zbędnej części skóry należy wydrążyć miąższ i gotowe. Taki sam koszyk można zrobić z melona.